Lisätietoa varojenjakoon liittyen

100% Suoritetut jäsenmaksut

Nämä ovat varojenjaon / tilityksien osalta selkeitä, koska Sensen Varojenjako-työkalu huomioi täysimääräisenä suoritetut jäsenlaskut. 

Tilitys tehdään puhtaasti jäsenlaskun jäsenlaskurivien pohjalta. Näin ollen tilitys kohdistuu siihen yhdistykseen, jonka jäsenenä henkilö on ollut laskutushetkenä.

Kun jäsenlasku on huomioitu varojenjaossa, aktivoituu ko. laskun tiedoissa oleva valintaruutu ja tämän myötä varojenjakotyökalu ei huomioi samaista laskua toistamiseen varojenjako-osuuksia laskiessa.

(Tämä ko. valintaruutu löytyy jäsenlaskurivin takaa napsauttamalla Jäsenlaskurivit-osiosta yhdistyksen nimeä.)


Vajaasti suoritetut jäsenlaskut

Joissain tapauksissa järjestöissä voi olla tapana, että jäsenmaksun vajaasuoritus hyväksytään. Ei siis edellytetä, että jäsenlasku suoritetaan 100% ja sisään tulleet eurot halutaan tilittää yhdistyksen suuntaan. Tällöin liitto ei saa omaa osuuttaan, ainakaan täysimääräisenä.

Tällaiset järjestelyt ovat aina asiakaskohtaisia, joten Sense ei voi tarjota tähän menettelyyn valmista raporttia. Näin ollen vajaasti suoritettujen jäsenlaskujen tilitysosuudet on laskettava manuaalisesti excelin pohjalta eikä näiden huomioisesta jää jälkeä jäsenmaksun tietoihin. 

Osittain suorittaneet laskurivit saa haettua Sensen omalla hakutoiminnolla. Alla on esimerkki hausta, jossa haku kohdistetaan laskuihin, jotka on laskutettu ensimmäisen kvartaalin aikana (1.1.2023-31.3.2023). 


On suositeltavaa, että vajaasuoritukset huomioidaan selkeällä syklillä, jottei samoja euroja tilitetä useampaan otteeseen.

Hakujoukosta kannattaa vielä Exceliin esim.:

  • Perustiedot: 
    • Jäsennumero/asiakasnumero
  • Laskut-välilehdeltä
    • Laskutusaika (milloin laskutus on tehty)
    • Yhteensä (laskun summa)
    • Maksettu (maksettu euromäärä)
    • Avoinna (avoinna oleva euromäärä)
    • Jäsenlaskurivit (yhdistys ja liitto)

Exceliin jokainen lasku tulostuu tuplasti (yhdistyksen rivi ja liiton rivi), joten listauksesta on suodatettava pois liittotason rivit. Näin esille jää tilityksen kohteet eli yhdistykset. 

Tämän jälkeen exceliä voidaan jatkokäsitellä ja muodostaa yhdistyskohtaiset tilityssummat. 

a) Suodata listaus per yhdistys ja laske Laskut / Maksettu-sarakkeen eurosummien yhteissumma. 

b) Pivotoi yhdistystason laskurivit ja saat näin muodostettua Laskut / Maksettu-sarakkeen mukaiset yhdistyskohtaiset tilityssummat.

Koska tällä tavoin lasketut tilitysosuudet eivät jätä jälkeä laskun tietoihin, on mahdollista että epähuomiossa haetaan jo tilitetty lasku uudelleen exceliin tai tilityksen kohteena oleva lasku suoritetaankin loppuun, jolloin täysimääräiseksi muuttuneena se tulee mukaan viralliseen varojenjakoon. Tämän vuoksi voi  olla selkeintä, että vajaasti suoritetuista jäsenlaskuista tilitys tehdään vasta vuoden lopussa. 

Ylikirjauksien tilittäminen

Jos jäsen on maksanut enemmän kuin lasku on euroja pitänyt sisällään, voidaan ylimääräiset eurot palauttaa, merkitä ennakoksi tai kirjata ylisuoritukseksi Suoritustyökalun puolella.

Ylisuoritukset luetaan liiton tuloksi eikä näitä huomioida yhdistystason tilityksissä.